torsdag 25. februar 2010

Strømsparing for viderekommende

Det meste av strømmen i Norge går til oppvarming. Den nest største synderen er varmtvann. På tredjeplass finner vi lys. Hvis du allerede har et godt isolert hus, fyrer med ved, bruker sparedusj, og er flink til å slå av lysene kan kanskje noen av disse tipsene hjelpe deg nå som strømprisen har gått i taket:

-Hvis du skal koke vann: bruk vannkokeren heller enn ei gryte på ovnen. Elementet i vannkokeren overfører varmen mer effektivt. Hvis du har induksjonsovn er det bedre enn noe annet.

-Skru av ovnen noen minutter før maten er ferdig og bruk energien som er lagret i varmtvannet, metallet i gryta, eller i stekeovnen. Veldig mange matretter trenger bare et oppkok, så kan de putre ferdig uten å belaste lommeboka di. Dette gjelder bl.a. grøt, supper, egg, poteter og mye annet. Det beste av alt er at du slipper å stå og røre, det er mindre risiko for at ting brenner seg, og du kan hente ungene i barnehagen mens potetene gjør seg ferdige, uten å komme hjem til nedbrent hus.
Metoden fungerer for gryter som står oppå ovnen, men er mer effektiv hvis du setter dem inni stekeovnen. Da blir varmetapet mindre.
Dynegrøt (risgrøt som koker ferdig på ettervarme istedenfor på plata) smaker dessuten mye bedre enn den du må stå og røre i nesten en time, for så å bruke en halvtime til på å skure den brente gryta:

Lettvindt dynegrøt:
2 dl ris
1 liter melk
Dette kokes opp. Rør rundt, legg på et lokk og sett hele greia inn i ovnen. Om den er kald eller varm spiller ikke så stor rolle. Det tar kortere tid om ovnen er varm fra før, men hvis du skrur på ovnen for å lage grøten så går vinninga opp i spinninga.
Grøten er ferdig etter ca 2 timer, men kan godt stå over natta. Gi den et oppkok før dere spiser.

-Ikke bruk mer vann enn du absolutt behøver. Pastaen må ikke kokes i "rikelig" med vann, det holder med "akkurat passe mye". Du trenger ikke fylle opp vannkokeren for en kopp med te. Og hvis du har kokt for mye; fyll det på en termos/kaffekanne. Da sparer du tid når du skal lage kopp nr. 2 også.

-Lag mest mulig av middagen i samme gryte. Flere gryter krever mer strøm, og gir mer oppvask. Sautepanner er geniale, da kan man steke kjøttet i panna og så bare helle sausen over, uten å måtte ty til ei gryte.

-Tin maten i kjøleskapet. Da bruker kjøleskapet mindre strøm, og du slipper at maten kjøler ned rommet.

-Mikrobølgeovnen er mer effektiv enn ovnen. Grav fram igjen de gamle mikrokokebøkene fra 80-tallet og prøv deg fram. Særlig fisk blir veldig godt:

Fisk på fem minutter
Frosne fiskefileter i remse, gjerne ferdigkrydrete
Tortillalefser
Remulade
Agurkbiter

Stikk noen hull i plastikken og sleng hele greia i mikroen på full styrke i noen få minutter. Du ser når den er ferdig, det går fort.
Smør remulade på lefsene, fyll dem med fisk og agurk, rull sammen og spis.

-En vanlig (relativt ny) tørketrommel kan koste opp til 5 kr i strøm hver gang man kjører den. Henger du opp klærne får du dessuten en bonus i form av litt bedre luftfuktighet. Det kan ofte bli veldig tørt inne når man fyrer mye med ved om vinteren. Dessuten sliter ikke tørkestativet på klærne.

-Fyller du opp vaskemaskina skikkelig hver gang du kjører den? Vasker du klærne unødvendig varmt? Det finnes vaskemidler på markedet som kan vaske rent på 20-30 grader. I utlandet er det ikke uvanlig at vaskemaskinene kun går på kaldtvann.

-Trenger du en unnskyldning for å kjøpe flatskjerm? De bruker vesentlig mindre strøm en de firkanta kassene. Og moderne laptoper (særlig de små søte man nesten kan ha i baklomma) bruker mindre enn de gamle kolossene av noen stasjonærmaskiner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar