onsdag 30. juni 2010

Ekte rav?

Jeg har i det siste handlet veldig mye perler på ebay. Smykkelaging er kjempemorsomt, og prisene i Kina er vanvittig mye billigere enn i Norge. Men er det ekte det man kjøper, eller er det forfalskninger?

Det er veldig vanskelig å finne ekte rav billig på nettet. Forfalskningene er mange, av glass, plastikk eller støpt kvae (kopal), og kan være opptil 100 år gamle.

Test 1 - logisk sans
Ser steinen for bra ut? Rav, særlig billig rav, har som regel en del feil; hakk, skrammer, fargeforskjeller og "rusk". Hvis alle perlene på kjedet har samme farge, form og størrelse, så er sjansen stor for at det er falskt.

Ligger det et insekt eller annet dyr inni raven? Det er tøft, men høyst sannsynlig en forfalskning. Ting du kan se etter for å kjenne igjen et falsk ravfossil er;
-er det et vanlig insekt eller et mer spesielt dyr? Skorpioner, fisker og frosker er veldig sjeldne, og koster dermed veldig mye. Har du kjøpt det for under 100 kr, så er det svært lite sannsynlig at det er ekte.
-ligger insektet midt i ravstykket, pent dandert og klart til å smile til kameraet? Typisk tegn på støpt rav eller plastikk.
- er fargen helt uniform og fin, og det fins ikke rusk eller "bølger" rundt insektet? Dyrene dør sjelden uten kamp, og er det kommet med et insekt, så er sjansen stor for at det er kommet annet rusk og rask inn i raven samtidig.
-Ser insektet helt ferskt og fint ut? Da er det nok ikke så gammelt. Dyrene blir til en viss grad hermetisert av kvaen, men vil likevel falle litt sammen og bli litt mørkere med årenes løp.


Statisk elektrisitet
Ordet elektrisitet betyr "ravliknende". De gamle grekerne gikk nemlig rundt og ga hverandre støt med pinner av rav som de hadde gnidd mot kattepels. Du kan prøve å gni smykket ditt mot en stoffbit, og se om det tiltrekker seg støv. Hvis det ikke gjør det, har du sannsynligvis en forfalskning laget av glass.

Hardhet
Rav er ganske mykt, det har en hardhet på omtrent 2,5 (Mohs hardhetsskala). Dvs at man ikke kan ripe det opp med en negl (hardhet 2), men man kan risse i det med jernspiker (av den typen som ruster). Du kan ikke ripe opp glass med en rusten gammel spiker.

Lukt og smak
Det er mange måter å skille plastikk og rav. Den enkleste er å lukte på det. Rav lukter ingenting, plastikk lukter plastikk. Hvis det ikke lukter noe, kan man prøve å smake på det. Hvis du slikker på plastikk vil du få en ubehagelig "stram" følelse på tunga. Rav smaker ingenting.

Brenntest
Hvis du har mange like perler, og er villig til å ofre en av dem, kan du prøve å tenne på den, eller stikke ei gloende varm nål inn i den. Vanlig plastikk smelter når den brenner, og røyken lukter veldig vondt. En type plastikk som heter celluloid lukter som kamfer hvis man tenner på den, en annen (kasein) lukter som brent melk. Gammelt horn kan etterhvert se ut som rav, men når det brenner lukter det akkurat som brent hår. Du får også ravetterligninger som lukter frukt når de brennes.
Ekte rav ble tidligere brukt som røkelse, og brenner med glo og svart røyk. Røyken lukter godt; skog eller kvaeaktig. Kopal (fersk kvae) lukter også godt, men brenner med hvit røyk. Ekte rav kan også gi fra seg hvit røyk, så fargen på røyken er ikke en 100% sikker test. Men hvis du ser hvit røyk, og steinen ser ut som om den smelter heller enn å brenne, så er det stor sjanse for at det er kopal.

Kjemi
Har du sterk alkohol (96%) eller neglelakkfjerner? Plastikk og kopal løser den seg opp i disse stoffene. Prøv å smør litt på steinen. Hvis overflaten blir klissete, så er det snakk om en forfalskning.

Fysikk
Rav finner man på strendene rundt Østersjøen. Særlig i de Baltiske landene, men også i Tyskland og Danmark. Grunnen til det er at den flyter på saltvann. Rav har tetthet på mellom 1,05 og 1,10. Det vil si at den vil synke i ferskt vann (tetthet 1) men flyte i saltvann (tetthet opp mot 1,2). Plastikk har en tetthet på 1,5, og vil derfor synke uansett om det er saltvann eller ferskvann. Hvis du vil prøve denne testen må du bruke mettet saltvann. Det vil si å tømme i salt til det ikke løser seg opp mer.

Hvis du har tilgang på morsomme gadgets som svart lys (rav er fluoriserende) eller refraktometer (indeks 1,5-1,6), kan du gjøre flere tester, men det er vel de færreste som har det på baklomma til daglig?


Kilder:
http://www.citygull.com/edelstenar.html
http://www.ambericawest.com/real_amber.html
http://webfossils.co.uk/amber/amber-buyers-guide/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar