torsdag 21. april 2011

Naturlig = trygt?

Naturmedisin og urter øker stadig i popularitet. Mange har en oppfatning om at det som er naturlig, også er ufarlig og sunt. Dessverre er det ikke så enkelt. Mange urter kan være farlige i store mengder, noen vil gi bivirkninger selv ved venlig bruk. Et eksempel er johannesurt, som man får kjøpt på helsekosten, og som visstnok skal virke mot lette depresjoner. Dessverre virker den også mot p-piller...

Eller hva med peppermynte? Deilig og frisk som te, god smak på tannkrem og godteri, og kan forårsake abort hos gravide (svært høye doser av peppermynteolje) eller redusere melkemengden for ammende kvinner. Så jeg vil kun anbefale Kloster ammete for de som strever med for mye melk.

Kanel, det er jo sunt og godt. Regulerer blodsukkeret og virker slankende. En stund var det mote å spise flere spiseskjeer med kanel om dagen, du fikk kjøpt både kanelkapsler og kanelte. I Frankrike var kanel på vei over i skolemedisinen og ble anbefalt av mange leger.
Så kom motreaksjonen - det svenske mattilsynet advarte i 2006 mot store mengder kanel pga fare for leverskader. De satte grensen ved to teskjeer om dagen. Tyskerne gikk enda lengre; der fikk ikke barna spise mer enn 3 julekaker om dagen. Det norske mattilsynet kom på banen 4 år senere enn våre naboer i sør og øst, men til gjengjeld har de satt de aller strengeste begrensningene: Maksimalt 1/2 teskje kanel pr dag for et voksent menneske, eller mindre enn én kopp kanelte.

Moralen i det hele? Du kommer langt med sunn fornuft og normalt kosthold. Men er du i tvil bør du oppsøke kunnskap. Mine to favoritt-urteleksikon på nett er:

Urtekilden. Norsk nettside med nettbutikk. Balansert presentert, og enkelt å forstå.
Plants for a future. Ekstremt omfattende engelsk side. Det lønner seg å bruke det latinske navnet på urten hvis man skal finne fram her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar