mandag 29. august 2011

Radonhysteri

Radon er en radioaktiv gass som er kreftframkallende i store doser. Statens strålevern har gått ut og advart mot radonfaren, og det er nå lagt inn i de tekniske forskriftene at alle nybygg skal radonsikres. Folk brenner av tusenvis av kroner på radonmålinger, og mange steder er det vanskelig å få solgt hus om disse målingene ikke viser lave verdier.

Det er bare ett problem. Radon stammer fra leirskifer og noen spesielle typer granitt, og mesteparten av Norge (utenom det sentrale Østlandsområdet) har en berggrunn som består av gneiss. Når jeg ser på kartet hos statens strålevern får jeg vondt i magen ved tanken på alle stakkarene her i strøket som er blitt narret til å kaste bort penger på unødvendige undersøkelser. I byen min var det 200 stykker som betalte i dyre dommer, og selvsagt var det ingen av dem som var i nærheten av grenseverdiene. Det fins rett og slett ikke radonproduserende stein her.

Så her skal du få oppskriften til en gratis forundersøkelse før du punger ut til radonselgere som truer deg med lungekreft og det som verre er:
a) Sjekk ditt fylke og din kommune på statens stråleverns sider. Da ser du raskt hvor stor sannsynlighet det er for at ditt hus inneholder radon.
b) Se på steinene rundt huset ditt. Har du alunskifer (du kan pirke løs tynne flak, og når du bruker en annen stein til å skrape på overflaten blir streken svart) er det nesten 100 % sikkert at du har radon. Da bør du absolutt sette iverk tiltak. Men består hele området av gammel gneiss (stripete "gråstein") er sjansen svært liten. 
c) Bor du i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal eller Trøndelag kan du egentlig bare si "takk, men nei takk" til den hyggelige dørselgeren, med mindre han kan bevise at naboen din har fått utslag på over 200 Bq på sin måling. Det kan finnes enkelte lommer med radonproduserende løsmasser i disse fylkene også, men sannsynligheten for at ditt hus ligger på en av dem er liten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar