torsdag 29. juli 2010

Gratis mat i skog og mark

Blåbærene er modne, jordbærene begynner å komme på billigsalg, og det er ikke lenge før rips og solbær begynner å få farge. Hvis du ikke har hage selv, så funker det å sette annonse i avisa og høre om noen har en gammel hage man kan plukke i. Ofte får man gratis bær, eller må betale en liten symbolsk sum.

Child handing out bilberries
© Photographer: Gaja | Agency: Dreamstime.com

Syltetøy
Bærene kan gjerne fryses som de er, eller man kan røre dem sammen med litt sukker. Vil man ha tykt syltetøy, så må man kjøpe frysepulver, men jeg syns det er totalt unødvendig. Det smaker bedre naturell. Sukkermengden er avhengig av hva du liker og hvor søte bærene er. Før man fikk frysere var det vanlig å bruke sukker til konservering, derfor inneholder gamle oppskrifter veldig mye sukker. Prøv med halvparten av det bestemor sier, og så smaker du om det blir bra. Har du ingen bestemor som kommer med gode råd, så prøv med noen få hundre gram til hver kilo med bær. Det er lettere å tilsette sukker etterpå, enn å løpe ut i skogen og plukke mer bær.

De fleste bær trenger man bare å røre sammen, uten å koke dem. Hvis du liker best smaken av kokte bær; ha dem i en gryte med maks en halv desiliter vann og gi det et oppkok. Det må ikke koke for lenge, da blir smaken borte. Ta av skummet som samler seg på toppen (det har lett for å mugle). Ta gryta av plata, og rør i passelig mye sukker. Bærene blir mer flytende når de kokes. Hvis du syns det blir for flytende, kan du enten sile av litt til saft, eller ha i frysepulver.

Her finner du massevis av oppskrifter til (veldig søtt) syltetøy.

Saft
Hvis du fryser bærene før du safter dem, så får du ut mer saft. Og smaken blir minst like god. Men du kan også slege dem rett i saftkokeren når du kommer hjem fra skogen. Saftkokere finnes på alle bruktbutikker og veldig mange loft, og de er ikke så fryktelig dyre nye heller. De er veldig enkle å bruke, og lager klar og fin saft. Bare pass på å ikke la bærene stå for lenge og dampe, da blir smaken besk og safta grumsete. Safta er ferdig når bærene har begynt å ligne litt på svisker, men hvis de ser ut som rosiner har de stått for lenge. Tøm av safta og ha den i ei gryte, og kok opp igjen med litt (~400 gram/liter) sukker. Alle bær kan saftes (selv om det skal litt til å finne folk som lager store mengder moltesaft). Du kan lage saft av en og en type bær, eller du kan blande dem. Prøv deg fram og finn din yndlingsblanding. Jeg liker godt ripssaft med litt (~10%) bringebær. Den blir passelig syrlig, og får en veldig fin farge.

Hvis du ikke har saftkoker kan du bruke silduk, eller rett og slett et reint håndkle. Råsaft av blåbær er helt nydelig, og visstnok noe av det sunneste du kan få i deg. For å lage det tar man rett og slett blåbær i en silduk, og presser ut safta med makt, uten å varme den opp. Det blir mindre saft pr kg bær, men den safta du får ut er NYDELIG!

Her er mange ideer til saft.

Slik hermetiserer du:
Plommene og kirsebærene er rett rundt hjørnet nå, og etter dem kommer det epler og pærer. De kan saftes, syltes eller hermetiseres. Hermetisering er egentlig kjempeenkelt, og alle bruktbutikker har billige norgesglass tilgjengelig. Pass på at glassene er hele, selv det minste skår i toppen vil gjøre det utett, og da får du mugg i hermetikken. Det kan være verre å få tak i syltestrikker (brede, røde gummibånd), men hvis du finner en gammel isenkrambutikk har de gjerne et par poser liggende på bakrommet. Det finnes nye typer hermetikkglass også, men jeg syns ikke de blir like tette som de gamle norgesglassene.

Glassene vaskes NØYE, og legges i ovnen som varmes til litt over 100 grader. Du kan også koke dem, hvis du har ei stor nok gryte. Strikkene kokes i ei egen lita gryte.

Lag sukkerlake; Varm vann og rør inn sukker til det løser seg opp. Gamle oppskrifter sier ofte over en kilo sukker pr liter vann, men jeg pleier å nøye meg med 6 - 700 gram. Jo mer sukker, jo sikrere er du på at det holder seg. Men samtidig mister du den friske fruktsmaken.

Ha i frukten, vasket og renset, og gjerne skåret i pene biter. La den trekke (koke uten at det bobler) til den er gjennomvarm (5-10 minutter), men ikke la den koke i stykker. Da har du laget syltetøy, og det var jo ikke meningen. Epler og pærer bør bli møre (som ferdigkokte poteter), og kan trenge litt lengre koketid enn plommene.

Hell frukt og lake forsiktig over i de varme glassene. Det kan være lurt å legge en liten skive sitron øverst i glassene med pære og eple, da slipper du at de blir brune. Glassene skal bli helt fulle, det må minst mulig luft tilstede. Sett på glasslokket med strikk nesten umiddelbart, og la det avkjøle litt. Når innholdet i glasset avkjøles, vil det trekke seg sammen, og glasset blir hermetisk lukket. Tørk av glassene og stram til metallringen. Oppbevares et mørkt og kjølig sted.

Her er noen ideer til hva du kan hermetisere (selv om jeg ville redusert sukkermengden på så å si alle oppskriftene).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar