søndag 1. november 2009

Billig bad

Vi kjøpt oss hus for et par år siden. Det var vel ikke registrert som et oppussingsobjekt, men vi har absolutt nok å holde på med. Kjelleren var halvferdig og 1. etg er utslitt (kjøkkenskuffene faller fra hverandre med jevne mellomrom, tapeten faller av veggene og det er hull i gulvbelegget). Vi tar oppussingen sakte, og vi gjør det billig. Planen er å aldri flytte igjen i mitt liv, så det vi gjør er kun for vår egen del, ikke for å øke verdien på eiendommen. Dermed kan vi også ta noen lettvinte løsninger og se hvor lenge de holder. Kjelleren skal bli utleiedel, så forhåpentligvis tjener vi inn igjen det vi bruker der.



Når man skal pusse opp bad legger man merke til alle skrekkhistoriene om mugg, vannskader, millionkostnader ovs. Og alle steder står det at man MÅ følge våtromsnormen, man MÅ bruke fagfolk osv. Men er det egentlig nødvendig?



Det som ofte ikke kommer fram er at et bad med dusjkabinett ikke er et våtrom på samme måte som et bad hvor man dusjer rett på veggen. Har man dusjkabinett så skal det skje en ulykke for at man får en lekkasje. Med dusjing på fliser er lekkasje normaltilstanden (fugene fungerer som en svamp), og man må på en måte lage et dusjkabinett ut av hele badet.

Badet vårt ligger i vår egen kjeller. Det er murgolv, den ene veggen er yttervegg (også mur) og rommene rundt er bare delvis innredet. Eventuelle lekkasjer vil kun gå ut over oss selv, vi vil ikke være nødt til å erstatte noe for noen naboer.

På grunn av dette bestemte vi oss for å velge billigste løsning, og gjøre jobben helt selv.

Alt rørarbeidet var gjort fra før. Det samme gjelder varmekablene og det elektriske. Veggene hadde sponplater, noe som kanskje ikke er ideelt, men det funker sikkert i mange år.


gulv
Det naturlige stedet å begynne var gulvet. Det eneste som holder helt tett, er billig, og er enkelt å rengjøre, er vinyl. Baderomsvinyl finnes i to tykkelser, og dermed to prisklasser. Den tynneste (og billigste) var bra nok til oss. Den var også mye enklere å legge enn det tykke belegget proffene bruker. Hvis vi begynner å kaste kniver i gulvet vil belegget vi har valgt lettere få hull enn proffbelegget. Men siden vi ikke har planer om å drive sirkus i kjelleren tror jeg det skal gå helt fint.
6 kvm gulv (inkl lim) havnet på 1500 kr.


tak
Det var allerede lagt panel i taket, så et par strøk med våtromsmaling var alt som skulle til der. Pris? Noen hundrelapper.



vegger
Veggene krevde mye tankevirksomhet. Et alternativ ville være å legg vinyl der også. Det ville blir vanntett, men vi våget virkelig ikke å prøve oss på noe sånt på egenhånd. Det kunne lett blitt skjevt og rart.

Malt panel ville gitt en gammeldags og fin overflate. Det ville ikke blitt vanntett, og prisen på skikkelig panel + maling ville endt på rundt 6000,-

Våtromstapet og våtromsstrie er to greie alternativer i forhold til vanntetthet, men husbonden la ned veto. Han tror ikke han hadde klart å få skjøtene bra nok, og særlig på våtromsstria ville arbeidet tatt lang tid.

Fibo-Trespo har våtromsplater som er vanntette. Prisen på dem ville kommet på over 7000 kr. Dessverre var veggene ganske skjeve, så det ville ikke blitt enkelt å få overgangene fine.

Aqua-tile har vannfaste våtromsplater. De trekker ikke vann, de tåler mye, men er ikke beregnet til våtsoner (altså til å dusjes på). Siden vi skal ha dusjkabinett er de utmerket til vårt bruk. Særlig når vi la på smøremembran på veggen under skjøtene. Platene er mye tynnere enn de fra Fibo-Trespo, og lettere å tilpasse skjeve vegger. De tåler lite, særlig under frakt. Heldigvis fikk vi dem fraktet til døra, for den nederste platen ble skadet. Byggkjøp tok på seg ansvaret, og vi fikk en ny plate gratis.

Pris: 5000,- (inkl. lim og membran)



inventar
Vasken var den første som kom i hus. Det var åpningstilbud på en byggvarehandel i byen, og vi fikk vask, skap og spegl til 1000,-.

Doen var det neste. Det kommer innimellom supertilbud til 5-600 kr, men ved nærmere inspeksjon var de toalettene av dårlig kvalitet. Ved å følge litt med på finn kom vi over noen som solgte en helt ny do fra Gustavsberg som hadde stått og samlet støv i et uthus i et års tid.
Pris: 1000,-

Dusjkabinettet var litt vanskeligere å få fatt på. De få som ble lagt ut på finn ble revet vekk i løpet av noen få timer, og mye av det billigste i butikkene var enten for stort eller av dårlig kvalitet. På boligmesse hadde Trendshopper tilbud på en buet dusj til 2900,- som ser ut til å være av bra kvalitet. Dessverre er det noe leveringstid, men forhåpentligvis er alt på plass til jul. :)

Svigermor lånte oss 10 000 slik at vi skulle kunne gå i gang med badet ganske kjapt. Da overflatene var i orden, var mesteparten av de pengene borte. Tilfeldigvis hadde jeg bursdag i de tidene, og da familien min spurte meg om hva jeg ønsket meg, var svaret klart: en do. Så vi fikk 5000 til baderomsinventar. Alt i alt, når man regner med lister, lamper, termostat, knagger og alt småtteriet som man plutselig mangler når man gjør noe man aldri har gjort før, så har vi altså brukt 15 000 kr. Det er slett ikke så ille for et helt ok bad. Sannsynligvis holder det tett til vi flytter på gamlehjem, men skulle det gå lekk om en 10-20 år så har vi nok råd til å leie noen til å fikse det.

Målet er leie ut kjelleren. Vi kan regne med en husleie på minst 3500,- Da vil det ta oss 5 måneder å tjene inn igjen badet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar