lørdag 21. november 2009

Lærerlønn

(Oppdatert i 2012) Vurderer du å ta noen vikartimer i skolen? Har du fått en lønnsslipp du skjønner lite og ingenting av? Har du skrevet under på en 10-siders kontrakt på en privatskole og lurer på hvorfor du har så mye større arbeidspress enn de som jobber i det offentlige?

Timelønna til en lærer er avhengig av tre faktorer:
-Utdannelse og erfaring
-Undervisningsfag (ikke hvilke du har kompetanse til, men hvilket fag du skal ha lønn for der og da)
-Skoletrinn

Utdannelse
Titlene du kan få som lærer er:
7960 Lærer uten godkjent utdanning
7961 Lærer (3 år høyere utdanning)
7962 Adjunkt (4 år)
7963 Adjunkt med tilleggsutdanning (5 år)
7965 Lektor (Hovedfag/master)
7966 Lektor med tilleggsutdanning (hovedfag normert til 6 år)

Lektor med tillegg er i praksis forbeholdt dem med gammeldags hovedfag, fordi studietiden skal være normert til minst 6 år. De aller fleste mastergrader er normert til 5år. Men hvis du har en master + et grunnfag vil du rykke opp. (Kilde: hovedtariffavtalen, s. 92).
Du skal ha lønn etter utdanning, uavhengig av om du har pedagogikk. Men du kan ikke få fast ansettelse uten PPU/ped.sem.

Ansiennitet
Hva som regnes som ansiennitet er avhengig av skoleslag, men generelt sett kan man si at all undervisningserfaring telles med, uansett om det var vikartimer mens du studerte. Du skal også ha ansiennitet for hvert barn du har vært hjemme med. I grunnskolen teller de med det aller meste av kommunale jobber. Det beste du kan gjøre er å samle inn attester fra alle arbeidsgivere, lage en nøyaktig oversikt, og håpe på det beste. Jeg fikk f.eks. 12 mnd ansiennitet for en helge- og feriejobb som museumsvakt. :D


Årsrammer
Noen fag krever mer forberedelser og etterarbeid enn andre. Derfor har en norsklærer færre undervisningstimer i løpet av et år enn en kroppsøvingslærer. Forskjellen på antall timer kalles nå årsramme (tidligere het det leseplikt). Årsrammen er et mål for hvor mange undervisningstimer man skal ha i løpet av et år hvis man kun underviser i dette faget.

Norsk og samisk de to siste årene på vgs har lavest årsramme (662). Dvs at de gir færrest undervisningstimer i løpet av året, og dermed høyest lønn for en vikarlærer. På barneskolen regnes alle fagene for å være like krevende, og årsrammen er derfor den samme (988). Dvs at en barneskolelærer underviser 366 timer mer i året enn en som bare har norsk de to siste årene på vgs. Det vil også si at en vikarlærer får 30 prosent mindre betalt for en time på barneskolen, som for en norsktime på vg2 og 3.

Her ligger en oversikt over alle årsrammene, her kan du gå direkte inn på grunnskolen, og her finner du årsrammene for vgs.

Tillegg for kontaktlærere er minimum 10 000 i året, samlingsstyrere/fagledere har ofte mellom 1000 og 5000 i året. Rådgivere/sosiallærere skal ha minst 12 000 i året.

Her er den oppdaterte minstelønnstabellen for 2012 slik.

Utregning av timelønn
Når du har funnet ut hvilken stillingstittel du skal ha, og hva årsrammen blir, kan du bruke denne kalkulatoren fra Kommunenes Sentralforbund (KS). Lønna som kommer ut tilsier en undervisningstime på 45 minutter, så du må regne litt om hvis du har hatt en kortere eller lengre økt.

Noen regneeksempler:
1) Du har 4 års utdannelse fra universitetet (adjunkt), vært hjemme med barna i 3 år, og har jobbet som assistent i en barnehage i 2 år (5 års ansiennitet). Hvis du jobber på barneskolen (årsramme 988) en dag med 4 undervisningstimer, vil du få 1078,72 kr (brutto).

2) Du har master i samfunnsfag (lektor) og tar på deg en vikartime i fransk på vg1 (årsramme 739). Du har ingen barn, og har aldri gjort et dagsverk i ditt liv (ingen ansiennitet). Bruttolønn: 382,30 kr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar