fredag 30. oktober 2009

Raske jobber

Hva gjør du hvis du våkner en morgen, full av energi, med ingenting som binder deg til hjemmet (ungene er i barnehagen/skolen/er fremdeles bare et glimt i sin fars øye) og du bestemmer deg for å finne en jobb?

Siden jeg liker å jobbe kun for jobben sin del, og bryr meg særdeles lite om lønnsnivå, status eller forutsigbarhet, har jeg rukket å teste en del av de typiske "studentyrkene":

VIKARLÆRER
De fleste skoler, særlig på barne- og ungdomstrinnet, har akutt vikarmangel. Har man flaks kan man også få en fot innenfor på videregående eller voksenopplæring, men her er det færre sykmeldinger og flere om beinet.

Hvordan får du jobb?
Noen steder har de en felles vikarliste for hele kommunen, men de fleste skolene har gått over til å huke inn sine egne vikarer. Så ta en telefon til nærmeste skole og spør etter vikaransvarlig.
I begynnelsen må du sette opp volumet på telefonen om morgenen, og håpe at inspektøren har fått inn en egenmelding. Har h'n det, ringer telefonen din i sjutida om morgenen. Etterhvert som du viser at du får til jobben blir du booket for flere dager på forhånd, og har du virkelig flaks kan du ende opp med et årsvikariat.

Hva gjør du?
Det kommer an på elevene. Er de i godlune kan du undervise, har de stått opp med feil fot ender du med å måtte bruke timen på å oppdra dem. Du har sannsynligvis bare fått noen få timers varsel, så det er vanskelig å forberede seg. Noen lærere lager et detaljert opplegg før de legger seg syke, andre er ikke i stand til det, og da må du tenke kjapt og improvisere. Youtube.com er som regel en sikker vinner.

Hvor mye tjener du?
Dette er stat og kommune, så alt er gjennomregulert. Du får betalt pr. undervisningstime, og da er det innbakt tid for forberedelse og etterarbeid. Det er forskjellige satser for de forskjellige fagene og klassetrinnene. Kommer du rett fra vgs og underviser på barneskolen blir lønna i underkant av 200kr/timen. Har du født noen unger og tatt noen fag på en høyskole går du kanskje opp til 3-400, og med hovedfag, pedagogikk, og full ansiennitet kan du komme opp i over 600 kr for en norsktime på VG3. Detaljer rundt utregningen av timelønn kommer i et senere blogginnlegg.
Husk at du får bare betalt for de timene du underviser. Så hvis du har én vikartime, så blir lønna den dagen kanskje så lite som 200 kr. Det kan likevel være lurt å takke ja til en slik enkelttime slik at du øker sjansen for at de kontakter deg senere.

Jeg ble kontaktet av et vikarbyrå en gang med forespørsel om å bli med i en vikarpool for Osloskolene. Men det var ikke så veldig aktuelt å si ja da jeg fikk opplyst at lønna var 120 kr/timen. Jeg lurer på hvor mellomlegget ble av?

Hvem passer dette for?
Første til fjerdeklasse, og grunnleggende norsk for voksne innvandrere har de fleste nok fagkunnskap til å kunne undervise noen timer i ny og ne. Her gjelder det først og fremst å ha tålmodighet og være flink til å ta og beholde kontrollen over en situasjon. Fra femteklasse og oppover begynner du trenge noe utdannelse, og på videregående nivå slipper du ikke til uten 20 vekttall (=60 sp) i det faget du skal undervise i. (Men de tar selvsagt snarveier når de må, jeg har undervist i norsk på vgs uten å kunne noe mer enn det jeg selv lærte på gymnaset).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar