lørdag 17. oktober 2009

Tjene penger på internett, salg av bilder

Det er kanskje andre enn meg som er uten fast arbeid akkurat nå, eller som kunne hatt bruk for noe ekstra. Det fins veldig mange blogger og sider om hvordan man kan bli rik på nettet, men dette er det jeg har prøvd hvor jeg ser at jeg faktisk får penger inn på kontoen. Det er ikke noe "sitt på ræva og tjen penger uten å gjøre noe", det er jobber som jeg bruker tid og energi på. Og det er ikke alltid så vanvittig morsomt. Men i motsetning til vanlige jobber trenger jeg ikke møte opp mellom 8 og 4 hver dag, og det er alltid greit å ha et ekstra bein å stå på.

Mitt andre tips er å selge bilder. Det fins fire måter å selge fotografier og tegninger på internett. Direktesalg fra egen hjemmeside, salg av produkter med dine bilder på (f.eks. Redbubble) Macrostock (tradisjonell stock) og microstock. Når du selger stockfoto laster du opp bildene dine i en database, og så venter du på at de skal bli lastet ned av en eller annen. Den vanligste bruken er til reklamebrosjyrer, ukeblader, aviser, nettsider osv.

I macrostock kan du få flere tusen dollar for ett bilde, men sannsynligheten for det salget er liten. Og da kjøper de ofte rettigheten til å bruke det bildet for lang tid.

Selger du bildet ditt gjennom et microstockfirma får du omtrent en dollar hver gang det blir lastet ned, men til gjengjeld er det ingen grenser for hvor mange ganger det bli kjøpt av forskjellige folk.
Dette bildet, tatt av Radovan har blitt lastet ned nesten 700 ganger bare på Dreamstime. De som driver profesjonelt har som regel rundt 80% av inntekten fra andre sider, så fotografen har sannsynligvis tjent rundt 3500 dollar (20 000 kr) på dette bildet. Min bestselger har blitt solgt 18 ganger det siste året, total har jeg dratt inn 180 kr på det ene bildet.
Illustrasjoner selger vesentlig bedre enn fotografier, ihvertfall hvis du klarer å tegne vektorer i Adobe Illustrator e.l. Du får også betalt bedre for hvert salg. Jeg kan ikke tegne en rett strek med linjal, så det utgår med høye kneløft for min del.

De som driver databasene tar ikke mot alt. Bildene skal av en viss størrelse (3 MP i Dreamstime, andre regler i andre firmaer), helt i fokus i 100% forstørrelse, ikke ha for mye støy, og være lagret i Jpeg av høyeste kvalitet.
Tematisk sett tar de mot mye forskjellig, men enkelte ting har de veldig mye av fra før. Blomster er det f.eks. nesten umulig å få godkjent for tiden. De liker helt enkle bilder med et tydelig budskap, gjerne med helt hvit bakgrunn. Photoshop er en Fin Ting. Det som selger best er vakre, lykkelige mennesker. Men det fins også et marked for stygge, gråtende folk. Eller landskapsbilder. Det første halve året fikk jeg godtatt ca 1/4 av bildene. Så lærte jeg photoshop, og nå får jeg godkjent 3/4.

Hvis du tar bilder av mennesker må du og modellen fylle ut en MR (Model Release), der modellen skriver under på at det er greit at bildene av ham/henne blir brukt til hva som helst (utenom helt klart sjikanerende ting). Jeg laster opp bilder av ungene mine, og risikerer at de blir brukt til å illustrere propaganda for kreasjonismeundervisning i skolen. Men hvis noen skulle finne på å kjøpe eller stjele bildene for å bruke dem til barneporno, så har jeg et stort selskap med massevis av advokater i ryggen.

Bildene mine ligger her. Jeg er kjempestolt over at jeg har klart å få godkjent såpass mange. Da jeg begynte kunne jeg knapt nok å slå på kameraet!
Jeg selger kun gjennom Dreamstime.com. De er ikke bestselgerne i bransjen, men de har ikke opptakskrav (som de to største; Shutterstock.com og Istock.com). Dessuten får fotografen/tegneren opptil 60% av salgssummen hos Dreamstime, mens de fleste andre firmaene beholder 70-80% selv. Og ikke minst har jeg en ekstra sikkerhet i form av at dette er det eneste stedet man kan få fatt i bilder av mine unger. Skulle det dukke opp noe tull, så vet jeg hvor det stammer fra, og jeg har dermed en god sak i forhold til å få det fjernet igjen.

Microstockgroup har en fin oversikt over ulike firmaer (se høyre kolonne på fremsiden). Det forumet er forresten drevet av en nordmann som lever av å selge bilder på denne måten. Kjempeflink kar! Dette bildet er fra Svalbard, hvis du klikker på navnet hans under bildet kan du se de andre bildene hans.

Du kan velge hvordan du vil ha utbetalt pengene dine, de fleste tilbyr overføring via Paypal eller Payoneer (det er et Mastercard som er gratis å ha, men ikke å bruke), men det er litt ulike rutiner i de forskjellige firmaene. Jeg brukte et år på å tjene 100 dollar, men håper å ha 100 til før jul. De fleste bildene mine er lastet opp det siste halve året. Man betaler ikke skatt før man har tjent mer enn man har hatt i utgifter. Det vil nok ta ei stund før jeg har tjent inn både kameraet og datamaskinen, og ikke minst vil jeg nok ha investert i noen nye linser og annet utstyr før den tid. ;)

Dessuten; hvis jeg kjøper en haug av leiker til ungene og tar bilder av at de leiker med dem, da må det vel regnes som utgift til inntekts erhvervelse? ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar